İSTANBUL ET VE GIDA
PAZ.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. 1987 yılında
kurulmuştur. 19.08.1993 tarihinde Kırşehir ili Körpınar Köyü Çiçekdağı Yolu
8.km mevkiinde 40 dönümlük arazi satın alınarak entegre tesis inşaat faaliyetleri
başlatılmıştır.
Tesislerimiz, yılda 60 bin küçükbaş
ve 15 bin büyükbaş hayvan AET standartlarına ve islami kaidelere göre kesim
kapasitesine sahiptir. Kesim, sakatad işleme, kemikten ayırma, parçalama, et mamülü
üretme,paketleme işlemleri en son teknolojilere uygun ve entegre olarak yapılmaktadır.
Tam kapasite yaklasık 83 personelin
istihdam edileceği tesislerimizde 5 yılda 5 bin büyükbaş, 10 bin küçükbaş besi ve
15 bin ton yem üretimi gerçekleştirilmektedir.
Entegre tesislerimiz Kasım 1995 yılında faaliyete geçirilmiştir.
40 dönümlük bir arazi üzerine yayılan İSTANBUL ET VE GIDA PAZ.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
Kırşehir kombinası tesisleri 7 dönümlük bir kapalı alana sahiptir. Ana fabrika
binası ve bütün yardımcı tesisler prefabrik beton elemanlar üzerine inşa
edilmiştir. Kesimhane ve diğer ıslak bölümlerde duvarlar seramik ile kaplanmıştır.
150 büyükbaş ve 1000 küçükbaş hayvanı barındıracak kapasitede yarı açık
hayvan padokları, sığırlar ve koyunlar için ayrı ayrı düzenlenmiştir. Kamyonlarla
gelen hayvanlar özel platformlar da indirilip, ilk veteriner kontrolleri yapıldıktan
sonra, gerekirse canlı elektronik ve bilgisayarlı kantarla tartılarak padoklara
alınır. Sığırlar münferit bölümlerde dinlendirilirken, koyunlar sürüler halinde
özel bölümlere konurlar. Besi padoklarımız yarı açık olup 20 dönüm kaplamaktadır.
Bu üniteler Amerikan Kalkınma Vakfından örnek alarak projelendirilmiştir. Besi süresi
180
günden 2500 adet büyük baş besi yapılıp yılda 5000 adet besi hayvanı
üretilmektedir.
Besicilik tesislerimizde her besi danası tüm besi dönemi boyunca bilimsel ve doğal
yetiştirme yöntemlerine tabi tutulmaktadır.
KESiM İŞLEMLERİ
DANA KESiMi
Padoklardan gelen sığırlar, özel pinomatik makinelerde zaptedilir. Sağ arka
ayaklarına zincir bağlandıktan sonra boğazları islami kaidelere uygun olarak hava da
kesilir ve kanama hattında ilerler. Kanama tamamlandıktan
sonra şu işlemler uygulanır:
-Paça derileri yüzülür ve ayaklar kesilir.
-Deri yanlardan açılıp, deri yüzme makinesine hazır hale
getirilir.
-Deri yüzme makinesi ile deri aşagıdan yukarıya otomatik olarak
çekilir.
-Göğüs kafesi açılıp, iç organları sakatad işleme bölümüne
gider.
-Karkas ikiye biçilir.
-Veteriner kontrolünden geçirilir.
-Tartılıp yıkandıktan sonra 0-1'C deki ön soğutuculardan geçip
ana soğuk depo da depolanır.
-Karkaslar soğuk depo da bir gece bekletildikten sonra çeyreklenip
ihtiyaca göre sevkiyata veya imalata girmek üzere parçalama bölümüne alınır.
KOYUN KESİMi
Padoklardan alınan hayvanlar özel yürüme yolundan geçerek kesim bandında yatay
durumda islami kurallara göre kesilir. Kanama devam ederken konveyörde ilerleyen
koyunlar monoray hatta geçerek ilk yüzümleri elle yapılır. Kelle ve ayaklar
kesildikten sonra yüzme hattına gelir. Postlar hava da yüzülür. İç organlar boşaltılır.
Veteriner muayenesinden geçen hayvanların iç organları sakatad işleme bölümüne
karkasları ise yıkanarak ön soğutmadan sonra ana depoya alınır.
Tüm bu işlemler devam ederken kesim salonlarından elde edilen pis su atıkları Arıtma
Tesislerinde arıtılmaktadır.
|