Padoklardan gelen sığırlar, özel
pinomatik makinelerde zaptedilir. Sağ arka ayaklarına zincir bağlandıktan sonra
boğazları islami kaidelere uygun olarak hava da kesilir ve kanama hattında ilerler.
Kanama tamamlandıktan
sonra şu işlemler uygulanır:
-Paça derileri yüzülür ve ayaklar kesilir.
-Deri yanlardan açılıp, deri yüzme makinesine hazır hale
getirilir.
-Deri yüzme makinesi ile deri aşagıdan yukarıya otomatik olarak
çekilir.
-Göğüs kafesi açılıp, iç organları sakatad işleme bölümüne
gider.
-Karkas ikiye biçilir.
-Veteriner kontrolünden geçirilir.
-Tartılıp yıkandıktan sonra 0-1'C deki ön soğutuculardan geçip
ana soğuk depo da depolanır.
-Karkaslar soğuk depo da bir gece bekletildikten sonra çeyreklenip
ihtiyaca göre sevkiyata veya imalata girmek üzere parçalama bölümüne alınır. |
Padoklardan alınan
hayvanlar özel yürüme yolundan geçerek kesim bandında yatay durumda islami kurallara
göre kesilir. Kanama devam ederken konveyörde ilerleyen koyunlar monoray hatta geçerek
ilk yüzümleri elle yapılır. Kelle ve ayaklar kesildikten sonra yüzme hattına gelir.
Postlar hava da yüzülür. İç organlar boşaltılır. Veteriner muayenesinden geçen
hayvanların iç organları sakatad işleme bölümüne karkasları ise yıkanarak ön
soğutmadan sonra ana depoya alınır.
Tüm bu işlemler devam ederken kesim salonlarından elde edilen pis su atıkları Arıtma
Tesislerinde arıtılmaktadır. |